domingo, 24 de octubre de 2021

08 Tena R. Matança del porc


http://www.ajuntamentdevilafranca.es/revista-cronica/

________________________________________________________



MATADERO MUNICIPAL

Vilafranca cuenta con un matadero municipal totalmente equipado y adaptado a las necesidades actuales y que cumple estrictamente la normativa vigente. Es el Ayuntamiento quien se encarga de la limpieza y mantenimiento de esta instalación.

Tasas de servicio público del matadero municipal:


6€/día


Ovino: 3€/unidad


Caprino: 2€/unidad


Porcino: 9’5€/unidad (TENA: EL CERDO EL TORNEN MORT I DESCUARTITZAT. TAMBÉ COMPTA AMB CERTIFICAT VETERINARI MUNICIPAL. EL GRUP DIU: DESPUÉS DE ESTE GRAN SERVICIO NOS PREGUNTAMOS SI AUN SE REALIZARÁN MUCHAS MATANZAS PARTICULARES. TENA DIU: SI QUE SE REALIZAN AUN. INCLUSO HAY PERSONAS QUE SE DEDICAN A REALIZARLA DE FORMA PROFESIONAL/EXPERTA. TENA DIU: RECORDE QUE EN UNA OCASIÓ VAREM SACRIFICAR 8 CERDOS, EREM MÉS DE MIL PERSONES DE LA COMARCA. HI HAVIA MOLTA FEINA I TOTES LES PERSONES VAREN COLABORAR. A L.HORA DEL REPARTIMENT VA HI HAVER PER A TOTES).


Bovino: 35€/unidad

El matadero también es accesible para matanzas de uso privado. El plazo para realizar estas matanzas comienza a finales de noviembre y finaliza al febrero.

Para solicitar el uso del matadero se debe hacer a través de la sede electrónica.

Contacto


Tel. 964 441 004


Mail. info@ajuntamentdevilafranca.es

Ubicación


40°25'37.8"N - 0°15'10.4"W




http://www.ajuntamentdevilafranca.es/es/matadero-municipal/

________________________________________________________



Vilafranca ofereix l’escorxador municipal per realitzar les matances casolanes

Publicado por: 3x4.info en Els Ports 1 diciembre, 2011 0 402 Visitas

Els escorxadors municipals que encara subsisteixen a l’interior de Castelló veuen com a partir de desembre es redobla l’activitat de matances casolanes. La crisi ha propiciat que moltes famílies, que havien deixat en l’oblit el costum, tornin a sacrificar vedells, xais o porcs per aprofitar tots i cadascun dels productes que generen. Com cada any ajuntaments com el de Vilafranca obren les portes dels escorxadors per als interessats. Des de mitjans de novembre fins a finals de febrer es manté el període hàbil per a la matança del porc. En el cas dels vedells es limita al 23 de desembre. Els divendres es poden sacrificar vedells mentre que els dissabtes es poden sacrificar els porcs. En el cas del porcí es cobra una taxa de 9,5 euros per cap, mentre que en el cas del boví la taxa és de 35 euros per exemplar. Els animals han de passar pel pertinent examen veterinari. L’escorxador és l’alternativa per als que volen continuar amb la tradició, ja que està totalment prohibit dur a terme una matança en un habitatge particular. Enrera van quedar les imatges de les festes de les matances en les masies.

A més de les matances casolanes les carnisseries de la zona també ofertes peces senceres de vedells, porcs o bens. Així és habitual que s’adquireixin quarts, mitjans o exemplars sencers. Els carnissers s’encarreguen de trossejar les parts en funció de la petició del client. De fet és costum que es congeli per separat perquè una ració serveixi per a un dinar familiar. En els habitatges de l’interior de Castelló és habitual que hi hagi un o més congeladors per emmagatzemar la carn de les matances.

Celebració gairebé oblidada.

En el passat la matança es convertia en tot un fenomen social de l’hivern. Amb l’arribada del fred a les masies i als pobles era un esdeveniment social i familiar. En l’actualitat són poques les localitats que conserven la tradició. Una d’elles és Castellfort, que manté la costum de reunir tots els seus veïns al voltant de tots els productes que ofereix un porc. Les llonganisses, botifarres, la bitlla, els ossos … les restes de l’animal se segueixen aprofitant.

Carn de més qualitat

A favor de la matança casolana i dels productes adquirits en les carnisseries que maten en seguint el mateix costum hi ha la qualitat de la carn. Els veterinaris coincideixen a assenyalar que “si l’animal procedeix d’una explotació pròxima a l’escorxador i el sacrifici no es realitza en un escorxador industrial la carn és més tendra i no està tan tensa ja que l’animal pateix molt menys estrès”. A les ciutats les matances no tenen tant sentit ja que els habitatges no acostumen a disposar de molt espai per poder allotjar un congelador. No obstant això, els que resideixen a la ciutat entre setmana i tenen el seu origen en els pobles mantenen viva el costum de la matança casolana, més quan l’euro per quilo de carn surt molt més a compte. L’estalvi pot ser del 30% segons apunten els que cada any apliquen el Sant Martí al porc.

http://3x4.info/2011/12/vilafranca-ofereix-lescorxador-municipal-per-realitzar-les-matances-casolanes/






http://www.castelloninformacion.com/vilafranca-mejora-matadero-municipal/











________________________________________________________



Hi ha divisio d’opinions sobre la pervivencia de la matança tradicional…

https://www.diaridegirona.cat/televisio/2011/11/08/denuncien-programa-acorralados-telecinco-mostrar-matanca-porc-que-incompleix-normativa-vigent/527884.html




TENA: ("Entrant en detalls hi ha prou concens en quant a salvaguardar el “benestar animal”. En el seu moment vaig litigar amb conselleria i varem arribar a una formula intermitja que encara esta en vigor… Parlem de l’us del escorxador municipal").



ADVERTENCIA ¡¡¡ IMATGES DURES I REALS … Matança del porc (1965)

https://vimeo.com/23445135

https://youtu.be/Qjw6Z0hSEkU?t=54

https://youtu.be/coVs1MQv96o?t=560

https://youtu.be/zvygnm0R654?t=5 (HERNANDEZ DIU: LAS IMÁGENES NO SON NADA BONITAS. SON DURÍSIMAS PERO ES PREFERIBLE ESTE MÉTODO QUE OTROS DONDE MUEREN DESPACIO. EL DEBATE ESTÁ SERVIDO. LA ÚNICA FORMA DE ELIMINAR ESTAS IMÁGENES SERÍA CONVERTIRNOS EN VEGETARIANAS Y VEGETARIANOS).




IMATGES MENYS DURES I REALS … ESPECIAL MATANZA 17 12 14, https://www.youtube.com/watch?v=nQ0VkWXuALA

https://www.youtube.com/watch?v=80Ez3KO9fP4

https://www.youtube.com/watch?v=S-QpLRvoEdo

________________________________________________________

RECORDANT LA MATANÇA DEL PORC EN VALLIBONA. FOTOS:

http://www.vallibona.net/pontimmaculada_07.htm







MARTINEZ: ("ARGELAGUES PER CREMAR EL PEL DEL PORC")














































CHUMILLAS… (“RECUERDO CUANDO SE HACÍAN LAS MATANZAS EN EL PUEBLO -ALBACETE- DE PEQUEÑA. LAS NIÑAS Y LOS NIÑOS PRESENCIABAMOS TODO EL PROCESO. DESDE MI RECUERDO ME PARECE UN RITUAL MUY FUERTE. LOS NIÑOS NO DEBERÍAN PRESENCIARLO ¡. RECUERDO OIRLOS GRITAR Y SE ME ERIZAN LOS PELOS”).

MARTINEZ... ("DE JOVENETA ANAVA TOTS ELS ANYS. LA MEVA GERMANA LES ORGANITZAVA. HI HAVIA MOLTA FEINA. UNA SETMANA ABANS JA ES BOLLIA LA CEBA PER A LES BOTIFARRES. EL QUE MES M.AGRADAVA EREN LES ORELLES TORRAES A LA BRASA").

ESCUDERO... ("EN EL PUEBLO SE HACIA MATANZA  TODOS LOS AÑOS. EN CASTELLO NO. ME GUSTABA MUCHO LA FIESTA")

GRUPO... (ALGUNAS PERSONAS NO HAN ESTADO NUNCA DE MATANZA. NO LES APETECE PRESENCIARLA).
________________________________________________________
________________________________________________________
________________________________________________________

No hay comentarios:

Publicar un comentario